Menu
Πως να ζήσω αρμονικά με έναν έφηβο;

Πως να ζήσω αρμονικά με έναν έφηβο;

Είσαι γονιός με παιδί στην εφηβεία. Θέλεις πολύ να επικοινωνήσεις μαζί του, αλλά δυσκολεύεσαι. Οι εντάσεις, τα νεύρα, οι συγκρούσεις είναι συχνά πια. Aυτή η φάση είναι ένα αναπτυξιακό στάδιο που περνούν όλοι οι έφηβοι. Να θυμάσαι ότι ψάχνουν την ταυτότητά τους, οι ορμόνες τους αλλάζουν και αποχωρίζονται την παιδική τους ηλικία. Η εφηβεία είναι μια αναγέννηση που γίνεται σταδιακά. Όπως σε όλες τις αλλαγές, έτσι και στην εφηβεία, υπάρχουν αναταράξεις.

Λάβε υπόψη ότι στην εφηβεία το παιδί σου αυτονομείται. Παίρνει πρωτοβουλίες. Θέλει να αποφασίζει για τον εαυτό του. Ενδιαφέρεται για τις σχέσεις με το άλλο φύλο. Aποπειράται να γνωρίσει τη ζωή. Προετοιμάζεται για τη στιγμή που θα φύγει από το σπίτι και θα είναι εκείνο υπεύθυνο για τον εαυτό του. Για την ώρα χρειάζεται την ελευθερία, όσο και την αίσθηση ότι έχει μια σταθερή βάση στην οικογένειά του. Επιζητεί την ασφάλεια της οικογένειας. Επομένως, οι γονείς το στηρίζουν στις αμφιβολίες που αντιμετωπίζει, στην αυτοεκτίμηση που δοκιμάζεται, στα διλήμματα που προκύπτουν.

Αναρρωτιέσαι τι θέση να κρατήσεις. Προσπαθείς να μείνεις κοντά του και να ανοίξεις έναν δρόμο επικοινωνίας, όμως πολλές φορές πέφτεις πάνω σε τοίχο. Όταν βάζεις όρια και θέτεις κανόνες, εισπράττεις αρνητική κριτική και αντίδραση. Τι επιλογές έχεις; Πόσο φίλος και πόσο γονιός χρειάζεται να είσαι; Ποια είναι η ισορροπία που θα σας βοηθήσει;

Για να τοποθετηθείς σε όλα αυτά, είναι σημαντικό να αφουγκραστείς τον εαυτό σου. Πώς νιώθεις που μεγαλώνει; Πώς αισθάνεσαι που δεν θα είσαι τόσο χρήσιμος/η πια; Μην βιαστείς να απαντήσεις. Έλα σε επαφή με τα συναισθήματά σου. Στάσου λίγο σε εσένα. Πόσο σε αγχώνουν οι πιθανοί κίνδυνοι; Αλλάζεις μαζί με το παιδί σου. Ίσως ανακαλύψεις ότι αποδυναμώνεται ο ρόλος του γονιού και αυτό σε στενοχωρεί. Να θυμάσαι ότι το να σε χρειάζεται το παιδί σου λιγότερο αλλά πιο ουσιαστικά είναι ένδειξη ότι το μεγάλωσες σωστά.

Αναφέρω μερικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν στην επικοινωνία. Δίνω ένα παράδειγμα που είναι κοινό σε όλες τις περιπτώσεις.

Φαντάσου ότι γυρνάς σπίτι και ο έφηβος/η γιος/κόρη σου λέει:

Έφηβος: Μου τη σπάει ο καθηγητής μου. Μου έβαλε κακό βαθμό στο τεστ, ενώ είχα διαβάσει τόσο πολύ. Δεν θα ξαναπατήσω στο μάθημά του.

1) Αναγνώρισε τις σκέψεις και τα συναισθήματά του αντί να τα απορρίπτεις και να τα κρίνεις.
Γονιός : Φαίνεται ότι έχεις θυμώσει μαζί του.
2) Αποδέξου τα συναισθήματά του και παράλληλα οριοθέτησε την κατάσταση.
Γονιός: Καταλαβαίνω ότι έχεις θυμώσει μαζί του και νιώθεις ότι η προσπάθειά σου δεν ανταμείβεται. Σκέψου, όμως, ότι έχουμε πληρώσει το φροντιστήριο για όλη τη χρονιά.
3) Αντί να κάνεις μια θεωρητική διάλεξη, πες ό,τι θέλεις με μια πρόταση.
Γονιός: Σκέψου γιατί δεν πήγες καλά, ενώ είχες προσπαθήσει τόσο.
4) Αντί να τον κατηγορείς, δώσε του πληροφορίες.
Γονιός: Για να μάθεις πραγματικά, χρειάζεται συστηματικό διάβασμα. Δεν αρκεί η μία φορά.
5) Αντί να του επιτεθείς, μίλησέ του για τα συναισθήματά σου.
Γονιός: Στενοχωριέμαι όταν σε βλέπω να θέλεις να γράψεις καλά, αλλά δεν υποστηρίζεις την επιθυμία σου.
6) Αντί να του λες απειλές ή διαταγές, δώσε του μια επιλογή.
Γονιός: Προτιμάς να αρχίσεις το διάβασμα τώρα ή θέλεις να ξεκουραστείς λίγο και μετά;

Δεν μπορείς να προστατέψεις τον έφηβο από όλους τους κινδύνους. Δεν μπορείς να τον απαλλάξεις από τα δύσκολα συναισθήματα που θα νιώσει. Δεν μπορείς να τον προφυλάξεις από τη μαζική κουλτούρα που θα αντιμετωπίσει. Μπορείς, όμως, να δημιουργήσεις στο σπίτι σου συνθήκες ηρεμίας και αποδοχής ώστε να εκφράζεται και να αισθάνεται ελεύθερα. Αποδέξου, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά της εφηβείας. Συμπόνεσε τον γιο/την κόρη σου για τις εσωτερικές συγκρούσεις που περνάει .Κάνε βελτιωτική κίνηση, αν νιώσεις ότι παραφέρθηκες.

Κείμενο: Κατερίνα-Καλλιακούδη, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια