Menu
Πως νιώθεις με το σώμα σου;

Πως νιώθεις με το σώμα σου;

Η Κατερίνα είναι 16 ετών. Τελείωσε την Α’ Λυκείου σε ένα αρκετά απαιτητικό σχολείο. Είναι πολύ καλή μαθήτρια. Πηγαίνει κολύμβηση, χορό, παίζει κιθάρα και συμμετέχει σε διάφορα εθελοντικά προγράμματα. Φαίνεται να έχει πολλούς φίλους και περνάει πολύ ωραία μαζί τους. Όταν γνώρισα την Κατερίνα ένιωσα ότι είναι ένας πολύ όμορφος και φωτεινός άνθρωπος. Ευγενική, δραστήρια, αξιόλογη σε ότι και αν κάνει. Η ίδια πάλι έχει ακριβώς αντίθετη άποψη. Ο λόγος για τον οποίο θέλησε να με δει ήταν γιατί δεν νιώθει καθόλου όμορφα με τον εαυτό της και το σώμα της. Πιστεύει ότι είναι κοντή, στρουμπουλή, δεν της αρέσει η μύτη της και τα μαλλιά της. Έχει προσπαθήσει πολλές φορές να χάσει κιλά κάνοντας εξαντλητικές δίαιτες, αλλά μάταια! Δεν αισθάνομαι πως υπάρχει λόγος να σου περιγράψω πως είναι η εξωτερική εμφάνιση της Κατερίνας. Η ζωή της τα λέει όλα, είναι πανέμορφη!

Στις συναντήσεις μας συζητούσαμε για διάφορα θέματα που την απασχολούν και πως συνδέονται με την αρνητική εικόνα που έχει για το σώμα της. Η Κατερίνα είναι ένα κορίτσι με χαμηλή αυτοπεποίθηση. Ενώ είναι πολύ επιεικής με τους φίλους της, για την ίδια αναζητά πάντα το «τέλειο». Πιστεύει ότι θα μπορούσε να τα πάει και καλύτερα και πάντα κοιτάει που έχει κάνει λάθος. Δίνει μεγάλη σημασία σε αυτά που διαβάζει και βλέπει στο Internet και στα Social Media και οι περισσότερες φίλες της δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να ασχολούνται με την εμφάνιση τους, κάνουν δίαιτα και την πειράζουν για τα μαλλιά της αποκαλώντας την «afrogirl» (έχει πυκνά και σγουρά μαλλιά). Οι γονείς της τσακώνονται συνέχεια μεταξύ τους και απειλούν ο ένας τον άλλον ότι θα χωρίσουν.

Διαβάζοντας αυτή την ιστορία μπορεί να αναγνωρίσεις κάποια στοιχεία της Κατερίνας σε σένα.

Αν έχεις αρνητική εικόνα σώματος σημαίνει ότι δεν σου αρέσει πως είναι το σώμα σου, θέλεις να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις και πολλές φορές η εικόνα που έχεις για το σώμα σου δεν ταιριάζει με το πώς είναι πραγματικά το σώμα σου. Η εφηβεία φέρνει πολλές σωματικές αλλαγές: αλλάζει το ύψος, το βάρος, το δέρμα, μεγαλώνουν τρίχες στο σώμα, αλλάζουν οι ορμόνες. Όλα αυτά είναι καινούργια και προσπαθείς να βρεις τρόπους να νιώθεις καλά μέσα στο σώμα σου. Αν όμως αυτή η κατάσταση σου προκαλεί αρνητικά συναισθήματα και άγχος, ίσως να χρειάζεται να βοηθήσεις τον εαυτό σου.

Πως μπορείς να βελτιώσεις την εικόνα που έχεις για το σώμα σου;

1. Τι σχέση έχεις με το σώμα σου;: Το πώς νιώθεις για το σώμα σου συνδέεται άμεσα με το πώς νιώθεις με τον εαυτό σου. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα που έχεις για το σώμα σου: χαρά, θυμός, ικανοποίηση κλπ.
2. Αναγνώρισε τα αρνητικά μηνύματα και μετέτρεψε τα σε θετικά: Αρνητικά μηνύματα όπως «πρέπει να χάσεις κιλά!» μπορεί να είναι μια φωνή που ακούς από έξω (φίλους, οικογένεια) ή μια δική σου εσωτερική φωνή. Αν την αναγνωρίσεις θα μπορέσεις να την μετατρέψεις και σε θετική φωνή. Για βοήθεια διάβασε το άρθρο «Μήπως μιλάς με τον εαυτό σου;».
3. Εκτίμησε το σώμα σου για αυτά που μπορεί να κάνει, όχι μόνο για την εικόνα που έχει: Εκτίμησε τις απλές, δεδομένες ικανότητες που έχει. Για παράδειγμα, αν παίζεις κιθάρα τα χέρια σου είναι πολύ χρήσιμα και σημαντικά.
4. Δώσε προτεραιότητα στην υγεία σου: Ένας υγιής τρόπος ζωής (σωστή διατροφή και άσκηση) μπορεί να βελτιώσει την εικόνα που έχεις για το σώμα σου.
5. Δώσε σημασία σε άλλες πτυχές του εαυτού σου: Κάνε μια λίστα με πράγματα που σου αρέσουν στον εαυτό σου και δεν σχετίζονται με το σώμα σου.
6. Αξιολόγησε τους φίλους σου: Άνθρωποι που σε επικρίνουν και σε σχολιάζουν δεν έχουν χώρο στη ζωή σου. Φίλοι είναι αυτοί που σε αποδέχονται έτσι όπως είσαι, που σε καταλαβαίνουν γιατί μπορεί να περνάνε το ίδιο με σένα. Διάβασε το άρθρο «Τοξικοί φίλοι»
7. Αξιολόγησε τα μηνύματα από τα Social Media: Σκέψου την επεξεργασία που γίνεται στις φωτογραφίες (φίλτρα, photoshop), περιόρισε την πρόσβαση σου σε αρνητικά μέσα, ακολούθησε θετικά και ρεαλιστικά πρότυπα.
8. Επιρροή από έξω: Πολλές φορές μια δύσκολη κατάσταση που περνάς με τους φίλους σου ή στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει το πώς νιώθεις με τον εαυτό σου.
9. Ζήτα βοήθεια: Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις μόνη σου, μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Επικοινώνησε με την επιστημονική ομάδα του teenup.

Όταν γνώρισα την Κατερίνα σκεφτόμουν πόσο τυχερή θα ήμουν αν όταν ήμουν 16 χρονών είχα μία τέτοια φίλη στη ζωή μου. Η ομορφιά δεν έρχεται από έξω αλλά αναδύεται από μέσα. Αν αποδεχτείς τον εαυτό σου έτσι όπως είναι θα νιώσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και έτσι θα βγει στην επιφάνεια η εσωτερική ομορφιά. Αυτή η ομορφιά δεν χρειάζεται φίλτρα και Photoshop. Είναι «τέλεια» έτσι όπως είναι.

Κείμενο: Μαρία Ζερίτη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Πηγή: http://innerspacetherapy.in