Menu
Το παιδί μου είναι θυμωμένο! (Μέρος 1)

Το παιδί μου είναι θυμωμένο! (Μέρος 1)

Το παιδί σου δεν σου μιλάει. Όταν είναι στο σπίτι είναι κλεισμένο στο δωμάτιο του και μιλάει με τους φίλους του στο κινητό ή παίζει online παιχνίδια στον υπολογιστή. Όταν μιλήσει μαζί σου είναι θυμωμένο, επιθετικό και πάντα έτοιμο για καβγά. Εσύ ανταποδίδεις αυτό το θυμό και την επιθετικότητα και τότε το παιδί σου πιστεύει ότι τον καβγά εσύ τον ξεκίνησες. Εσύ με τη σειρά σου είσαι πληγωμένος και θυμωμένος και εκείνος νιώθει ότι είσαι χειριστικός και τον πιέζεις. Νιώθεις ότι είναι άδικος μαζί σου και ότι απαιτεί παράλογα πράγματα. Αυτές οι όμορφες οικογενειακές στιγμές που υπήρχαν παλιότερα είναι πλέον παρελθόν και μια συζήτηση καταλήγει πάντα σε καβγά και απειλές. Το παιδί σου απειλεί ότι θα φύγει από το σπίτι και εσύ το απειλείς ότι θα χάσει σημαντικά για εκείνον προνόμια, όπως εξόδους και χαρτζιλίκι, με την ελπίδα ότι έτσι «θα βάλει μυαλό». Κάποιες φορές μπορεί να σε ακούσει και νιώθεις ότι κέρδισες τη μάχη. Έρχεται όμως την επόμενη φορά ακόμα πιο «ετοιμοπόλεμος» και ανένδοτος στη διαπραγμάτευση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τόσο εσύ όσο και το παιδί σου είστε φοβισμένοι. Και πολλές φορές αναρωτιέσαι «που πήγε το παιδί μου;» και «τι κάνω τόσο λάθος για να είναι τόσο θυμωμένο μαζί μου;».

Ο θυμός ενός εφήβου μπορεί να είναι τρομαχτικός και δύσκολος στη διαχείριση του. Και σίγουρα θα αναρωτιέσαι τι μπορεί να συμβαίνει στο παιδί σου για να είναι τόσο θυμωμένο.

Γιατί το παιδί μου είναι θυμωμένο;

1. Σωματικές αλλαγές: Να θυμάσαι ότι το παιδί σου περνάει πολλές ορμονικές και σωματικές αλλαγές. Η εφηβεία είναι μία μεταβατική περίοδος από την παιδική στην ενήλικη ζωή και αυτό φέρνει πολλές εσωτερικές αλλαγές που δημιουργούν και συναισθηματικές αναταραχές.

2. Ανεξαρτησία: Στην εφηβεία όλα τα παιδιά διεκδικούν την ανεξαρτησία από τους γονείς τους. Ετοιμάζεται να βγει στον έξω κόσμο. Και αυτό είναι η φυσική εξέλιξη και το παιδί το δηλώνει με τα λόγια του και τις πράξεις του.

3. Άγχος: Πολλές φορές οι έφηβοι εκδηλώνουν το άγχος τους με έντονα ξεσπάσματα θυμού.

4. Σχολείο: Πολύ συχνά ένας έφηβος μπορεί να δυσκολεύεται με κάτι που συμβαίνει στο σχολείο και αντί να το επικοινωνήσει με λόγια το εκφράζει με θυμό στους γονείς του. Δυσκολεύεται με το διάβασμα του, είναι αγχωμένος με τις πανελλήνιες εξετάσεις, δυσκολεύεται με έναν καθηγητή του που μπορεί να τον αδίκησε.

5. Κοινωνικοποίηση: Πολλά μπορούν να συμβαίνουν στην κοινωνική ζωή του παιδιού σου που να τον πιέζουν και για αυτό να εκφράζεται με θυμό προς εσένα. Ένας καβγάς με κάποιον φίλο του, χωρισμός από τον φίλο του, απόρριψη από ένα αγόρι ή κορίτσι που του αρέσει, εκφοβισμός από κάποια άλλα παιδιά του κύκλου του είναι πιθανά γεγονότα που μπορεί να φέρνουν το παιδί σου σε δύσκολη θέση και για αυτό να έχει τόσο πολλά νεύρα όταν είναι κοντά σου.

6. Οικογένεια: Πολλές φορές ένας έφηβος μπορεί να δώσει μία ξεκάθαρη εικόνα του τι συμβαίνει στην οικογένεια του ακόμα και αν δεν πει τίποτα απολύτως για αυτό. Διαζύγιο, κακή σχέση μεταξύ των γονιών του, πρόβλημα υγείας, οικονομικά προβλήματα, ανεργία, πένθος είναι μερικά γεγονότα που σίγουρα επηρεάζουν εσένα, αλλά όχι μόνο. Το παιδί σου ζει μέσα στην οικογένεια και επηρεάζεται και εκείνο με οτιδήποτε συμβαίνει.

7. Παγόβουνο θυμού: Φαντάσου τον θυμό σαν ένα τεράστιο κομμάτι πάγου που επιπλέει στον ωκεανό. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια του νερού. Αυτό συμβαίνει και όταν νευριάζουμε: συνήθως υπάρχουν και άλλα συναισθήματα που δεν βγαίνουν στην επιφάνεια. Έτσι είναι πολύ εύκολο να δεις τον θυμό ενός ατόμου, αλλά είναι πολύ δύσκολο να δεις τα συναισθήματα που υπάρχουν πίσω από αυτόν. Πιθανά συναισθήματα μπορεί να είναι φόβος, ενοχή, θλίψη, απόρριψη, ανασφάλεια, τραύμα, πένθος. Αυτό που συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια του νερού είναι το πιο σημαντικό και σε αυτό χρειάζεται να εστιάσεις.

 

Να θυμάσαι ότι ο θυμός του παιδιού σου όσο δύσκολος και αν είναι να τον διαχειριστείς είναι ένα καλό σημάδι. Οι άνθρωποι που μαλώνουν εξακολουθούν να νοιάζονται ο ένας για τον άλλον. Ένας θυμωμένος έφηβος έχει ακόμα σχέση με τους γονείς του. Αναζητά επαφή, επικοινωνία και σύνδεση. Αντιθέτως, ένας αδιάφορος έφηβος που δεν αντιδρά ούτε θετικά ούτε αρνητικά προς τους γονείς του είναι ένας έφηβος που έχει απομακρυνθεί από τη σχέση και δεν τον νοιάζει να την διορθώσει. Συνεπώς, μην χάνεις την ψυχραιμία σου και το κουράγιο σου. Υπάρχει ελπίδα!

 

Κείμενο: Μαρία Ζερίτη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Μπορείς να συνεχίσεις το διάβασμα με το άρθρο Το παιδί μου είναι θυμωμένο! (Μέρος 2ο)