Menu
Το παιδί μου είναι θυμωμένο! (Μέρος 2)

Το παιδί μου είναι θυμωμένο! (Μέρος 2)

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να ζεις με έναν θυμωμένο έφηβο. Αλλά τι διαφορετικό θα μπορούσες να κάνεις για να βοηθήσεις το παιδί σου και να είναι η συμβίωση και η επικοινωνία μαζί του πιο ομαλή; Παρακάτω δίνονται μερικές κατευθυντήριες γραμμές που μπορείς να λάβεις υπόψη σου όταν το παιδί σου είναι θυμωμένο.

1. Μην το παίρνεις προσωπικά: Παρόλο που μερικές φορές η συμπεριφορά ενός εφήβου να φαίνεται στα μάτια των μεγάλων υπερβολική, ένας έφηβος μπορεί να έχει σοβαρούς λόγους που είναι θυμωμένος. Αν έχεις φερθεί στο παιδί σου με αγάπη και σεβασμό και βλέπεις ότι εξακολουθεί να είναι επιθετικός απέναντί σου, τότε το πιο πιθανό είναι ότι το παιδί σου δεν είναι θυμωμένο μαζί σου αλλά εκφράζει τη δυσκολία του σε σένα. Προσπάθησε να μην παίρνεις προσωπικά το κάθε ξέσπασμα που δέχεσαι από το παιδί σου και αναγνώρισε ότι μπορεί και στο παιδί σου να συμβαίνουν πράγματα στη ζωή του που να τον θυμώνουν.

2. Κανένας δεν περνάει καλά: Σε κανένα γονιό δεν αρέσει να τσακώνεται με το παιδί του. Να θυμάσαι όμως πως το ίδιο ισχύει και για το παιδί σου. Κανένα παιδί δεν είναι χαρούμενο που τσακώνεται με τους γονείς του.

3. Μπες στη θέση του: Κανένα παιδί δεν «επιλέγει» να είναι θυμωμένο και να φέρεται θυμωμένα. Αλλά βιώνει τόσες πολλές αλλαγές που νιώθει ότι έχει χάσει τον έλεγχο και κάνει τα πάντα για να τον πάρει πίσω. Ο εγκέφαλος ενός θυμωμένου εφήβου λειτουργεί σαν να επιτίθεται στο παιδί σου ένα λιοντάρι και πρέπει να βρει τρόπο να παλέψει μαζί του. Ένας θυμωμένος έφηβος είναι ένας αναστατωμένος-στρεσαρισμένος έφηβος!

4. Επικοινωνία: Η επικοινωνία είναι από τα πιο βασικά συστατικά για οποιαδήποτε επιτυχημένη σχέση. Το ίδιο ισχύει και για τη σχέση με το παιδί σου. Προσπάθησε να ακούσεις αυτά που έχει να σου πει με σεβασμό σε ότι τον δυσκολεύει. Μπορεί για εσένα τα προβλήματα που σου φέρνει να τα θεωρείς ασήμαντα, αλλά για εκείνο είναι πολύ σημαντικά. Αν νοιώσει ότι καταλαβαίνεις πόσο δύσκολα περνάει, τότε θα έρχεται σε σένα για να σου εμπιστευτεί προβληματισμούς του. Αν από την άλλη δεν σου μιλάει, σεβάσου την ιδιωτικότητα του. Μπορεί να ανησυχείς και να νιώθεις ότι είσαι στο σκοτάδι, αλλά αν παραβιάσεις την ιδιωτικότητα ενός εφήβου έχεις χάσει το παιχνίδι! Έχασες την εμπιστοσύνη του και είναι πολύ δύσκολο να την ξανακερδίσεις.

5. Μην είσαι επικριτικός: Σε κανέναν δεν αρέσει να του λένε ότι τα κάνει όλα λάθος. Πόσο μάλλον σε έναν έφηβο που πολλά πράγματα τα κάνει για πρώτη φορά. Εκφράσεις όπως «στα λεγα», «πάλι μαντάρα τα έκανες» είναι απαγορευτικές για έναν έφηβο. Νιώθει ότι δεν του δείχνεις εμπιστοσύνη και τότε δεν μπορεί και ο ίδιος να νιώσει ικανός.

6. Μείνε δίπλα του: Ένας έφηβος προσπαθεί να σου αποδείξει πόσο δεν θέλει να σε έχει δίπλα του. Στις οικογενειακές εκδηλώσεις βαριέται και γκρινιάζει, δεν θέλει και πολλές αγκαλιές και αποφεύγει να περνάει χρόνο μαζί σου. Παρόλα αυτά, ένα παιδί θέλει να νιώθει ότι ο γονιός είναι δίπλα του. Ότι το αγαπάει ότι και να κάνει και ότι και να γίνει. Και είναι σημαντικό να του το δείχνεις αυτό σε κάθε ευκαιρία. Με μία αγκαλιά, ένα χάδι, ακόμα και με ένα μήνυμα ότι το αγαπάς και είσαι πολύ περήφανη/περήφανος που ήρθε στη ζωή σου. Επίσης, σε κάθε ευκαιρία που έχεις πέρασε χρόνο μαζί του.

7. Να σέβεσαι τον εαυτό σου: Να θυμάσαι ότι σε κανέναν δεν αξίζει να του φωνάζουν, να τον βρίζουν ή να τον χτυπάνε. Ακόμα και αν αυτά τα λαμβάνεις από το παιδί σου. Δείξε του πόσο καταλαβαίνεις ότι είναι θυμωμένος, αλλά και ότι δεν του επιτρέπεις να σου συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Τα παιδιά δεν ακούνε από αυτά που τους λέμε, αλλά από αυτά που βλέπουν. Και με αυτό τον τρόπο του μαθαίνεις να σέβεται τους άλλους και κυρίως τον εαυτό του.

8. Κάνε ότι καλύτερο μπορείς: Αν έρθει μία ανεπανόρθωτη ρήξη στη σχέση με το παιδί σου, το να ξέρεις ότι έκανες ότι περνούσε από το χέρι σου για να μην συμβεί αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για σένα. Οπότε προσπάθησε να μην τα παρατήσεις. Να είσαι δίπλα του, με υπομονή, ψυχραιμία, χιούμορ και καλή διάθεση.

9. Ζήτα βοήθεια: Να θυμάσαι ότι τις δύσκολες στιγμές δεν χρειάζεται να τις περνάμε μόνοι μας. Πολλές φορές ένας εξωτερικός παρατηρητής μπορεί να δει πράγματα που εμείς δεν τα βλέπουμε. Ζήτησε βοήθεια και πάρε ψυχολογική υποστήριξη για να μπορέσεις να σταθείς δίπλα στο παιδί σου σε αυτή τη δύσκολη περίοδο (επικοινώνησε με την ομάδα του www.teenup.gr).

 

Ένας θυμωμένος έφηβος μπορεί να σε πληγώσει και να σε κάνει να αμφισβητήσεις τον εαυτό σου σαν μαμά/μπαμπάς. Αν καταφέρεις όμως να παραμείνεις ο ενήλικας σε αυτή τη σχέση, μακροπρόθεσμα θα δεις ότι η θετική επίδραση που είχες ως γονιός είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που νομίζεις. Αν αντιμετωπίσεις το θυμωμένο παιδί σου με μια ωριμότητα, τότε θα του έχεις δώσει το καλύτερο παράδειγμα, καθώς επίσης και χώρο για να ωριμάσει και το ίδιο.

 

Κείμενο: Μαρία Ζερίτη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Οικογενειακή Θεραπεύτρια

 

Σχετικά άρθρα: Εσωτερικό κενό, Πως να ζήσω αρμονικά με έναν έφηβο, Γιατί οι έφηβοι αυτοτραυματίζονται?